Aktualności

Znamy najsmaczniejsze owoce, warzywa i ich przetwory w powiecie poznańskim

data publikacji: 14/09/2021

KATEGORIA: Pozostałe

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przed Kapitułą Konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” swoje „spiżarnie” otworzyli producenci i wytwórcy przysmaków z owoców i warzyw z powiatu poznańskiego. Aż 41 produktów walczyło o tytuł najlepszego smaku w powiecie. Przeważały soki owocowe oraz konfitury, niemniej Kapituła zwróciła uwagę na wybitny aromat jabłek odmiany Delikates (od 2 producentów), chrupkość chipsów jabłkowych, czy pomysłowość autora kotletów z brokułów. Smak dzieciństwa przywróciły niesamowite kompoty, a tęsknotę za wigilijnym barszczykiem zakwasy buraczane.

20 ze zgłoszonych produktów zostało nagrodzonych i w tej konkurencji certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Owoców i Warzyw” przyznano:

  1. Borówkowy Gaj Andrzej Nowak z Konarskich (gm. Kórnik) za:
  • Świeże borówki pro bio
  • Ocet borówkowy pro bio
  • Sok borówkowy pro bio
  1. Rolniczo-Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda (gm. Rokietnica) Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za:
  • Jabłko Delikates
  • Naturalnie mętny 100% sok jabłkowy
  1. Koło Gospodyń Wiejskich w Plewiskach (gm. Komorniki) za „Paprykarz gospodyni”
  2. Zakład Przetwórstwa Rolno-Spożywczego „WIÓREK” Sp. z o.o. z gm. Mosina za „Konfiturę wnuczki” z 5 owoców
  3. Pan Sadownik z Pecnej (gm. Mosina) za:
  • Kompot – czereśnia żółta
  • Kompot – wiśnia
  • Wiśnię drylowaną w syropie
  1. Sad Kobylniki (gm. Tarnowo Podgórne) za:
  • Sok: jabłko, aronia 60%, pigwowiec
  • Grzaniec 0% dla zmotoryzowanych
  1. Magdalena Przybylska, Gospodarstwo z Dopiewa za:
  • Dżem malinowy z owocem czarnego bzu
  • Zakwas z buraka
  • Sok z owoców czarnego bzu
  1. Halina Poprawa z Lubonia za:
  • Musztardę
  • Przecier pomidorowy
  1. SOK-POL Prządak Małgorzata z Trzeku (gm. Kostrzyn) za chipsy jabłkowe bez konserwantów
  2. Eko Smak – Fit Kęs Małgorzata Jabłońska z Kostrzyna za kotlety brokułowe
  3. Dariusz Prządak z Trzeku (gm. Kostrzyn) za jabłko Delikates.

Można zatem śmiało stwierdzić, że nie tylko „pyrą” Wielkopolska i powiat poznański stoją, ale także zdrowymi i smakowitymi owocami, warzywami oraz ich przetworami, wykonanymi z szczególną dbałością o jakość i naturalny skład.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Mapa – wyszukiwanie adresów

NEWSLETTER

Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych
i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!

REGULAMIN