KATEGORIA: Pozostałe
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie przed Kapitułą Konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Owoców i Warzyw” swoje „spiżarnie” otworzyli producenci i wytwórcy przysmaków z owoców i warzyw z powiatu poznańskiego. Aż 41 produktów walczyło o tytuł najlepszego smaku w powiecie. Przeważały soki owocowe oraz konfitury, niemniej Kapituła zwróciła uwagę na wybitny aromat jabłek odmiany Delikates (od 2 producentów), chrupkość chipsów jabłkowych, czy pomysłowość autora kotletów z brokułów. Smak dzieciństwa przywróciły niesamowite kompoty, a tęsknotę za wigilijnym barszczykiem zakwasy buraczane.
20 ze zgłoszonych produktów zostało nagrodzonych i w tej konkurencji certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021– Smak Owoców i Warzyw” przyznano:
Można zatem śmiało stwierdzić, że nie tylko „pyrą” Wielkopolska i powiat poznański stoją, ale także zdrowymi i smakowitymi owocami, warzywami oraz ich przetworami, wykonanymi z szczególną dbałością o jakość i naturalny skład.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Przygotował: Instytut Skrzynki
Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!
regulamin Akceptuję warunki regulaminu