Aktualności

Znamy laureatów konkursu na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba”

data publikacji: 30/08/2021

KATEGORIA: Kultura

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas imprezy pod nazwą „Przyszłość Przeszłości. Dożynki na Biskupiźnie” kapituła konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zmierzyła się z wyzwaniem degustacji oraz oceny blisko 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba. Choć wśród zgłoszeń przeważały chleby żytnie i pszenne, to nie zabrakło słodkiego akcentu w postaci szneki z glancem oraz chałki. Kapituła doceniła również orzeźwiający smak kwasu chlebowego oraz niezwykły kunszt rzeźby wykonanej z ciasta chlebowego: pary koni zaprzęgniętych do wozu, który przewoził… maślane rogaliki z makiem.

Komisja oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki.

Oceniano produkty w czterech kategoriach: pieczywo żytnie, pszenne i mieszane oraz inne produkty na bazie chleba.

Tytuły Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zdobyli:

  • BOGUCKI CHLEB Piekarnia-Cukiernia Krystyna Weber-Bogucka z Tuczna, gm. Pobiedziska za Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni i słonecznikiem
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk, gm. Komorniki za Chleb Plewiszczanka
  • KGW Nowinki-Drużyna Babeczki & Ciacha, gm. Mosina za Sznekę z glancem
  • „Wypiekarnia” z Murowanej Gośliny za chleb Buraczany
  • Piekarnia-Cukiernia Natura z Kobylnicy, gm. Swarzędz za:

–  Chleb żytni specjalny

–  Chleb Natura

  • „Pod Strzechą” z Biskupic, gm. Pobiedziska za:

– Chleb żytni z żurawiną

– Rogal maślany z makiem

– Chleb dożynkowy

– Rzeźbę chlebową

  • Maria Bany-Szadeberg Design z Wir, w gm. Komorniki za:

– Chleb marcowy – żytni słodowy z przyprawami korzennymi, konfiturą z gorzkich pomarańczy, na miodzie

– Chleb kwaskowato-słodki – żytni sitkowy z kminkiem i konfiturą z gorzkich pomarańczy

– Czarny chleb z kwaszonego ciasta

– Chałkę – słodki, pleciony jajecznik z kruszonką

– Kwas chlebowy – chłodzący napój z chleba razowego

Jednocześnie kapituła postanowiła wyróżnić „Chleb żytnio-pszenny 60/40” przygotowany przez „KROMKA Piekarnia Autorska” ze Swarzędza.

Warto zauważyć, że wśród laureatów znalazło się trzech członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia), Piekarnia „Pod Strzechą” oraz Piekarnia-Cukiernia Natura.

Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” tradycyjnie odbywa się pod patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego i jest organizowany przez Instytut Skrzynki. Wydarzenie ma charakter cykliczny i odbywa się  podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą na terenie powiatu poznańskiego.

Jego głównym celem jest promocja najlepszych lokalnych produktów i producentów regionu.

Galeria zdjęć z wydarzenia znajduje się na stronie Szlaku kulinarnego.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Mapa – wyszukiwanie adresów

NEWSLETTER

Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych
i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!

REGULAMIN