KATEGORIA: Środowisko
W województwie lubuskim stwierdzono obecność wirusa ASF w ciele dzika. W związku z tym Wielkopolska Izba Rolnicza zwraca uwagę na konieczność przestrzegania zasad bioasekuracji. Prosimy o zapoznanie się z zaleceniami zawartymi w apelu Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej oraz zachowanie zasad ostrożności.
Wirus afrykańskiego pomoru świń ASF przekroczył już rzekę Wisłę i powoli zbliża się do Wielkopolski. Przenoszony jest nie tylko przez dziki, ale i ludzi, którzy wyrzucają w przygodnych miejscach zakażone resztki żywności np. kanapki z wędliną. Choć żywność taka jest nieszkodliwa dla człowieka, to jednak, stanowiąc łakomy kąsek dla dzików, staje się źródłem ich zakażenia. Tym samym dziki w niekontrolowany sposób przenoszą wirusa na nowe tereny. Nawet drastyczne ograniczenie liczebności dzików nie jest jedyną metodą powstrzymania epidemii. W działania zapobiegawcze muszą się włączyć nie tylko służby weterynaryjne i hodowcy, lecz także wszyscy pracujący w branży skupu i przetwórstwa mięsa, a także konsumenci. Apelujemy do wszystkich mieszkańców naszego województwa o świadomą profilaktykę. W Wielkopolsce produkcja trzody chlewnej jest wyjątkowo intensywna i pojawienie się ASF w chlewniach naszego regionu stanie się katastrofą ekonomiczną odczuwaną w całej Polsce. Wieprzowina stanowi bowiem znaczący udział w konsumpcji przeciętnego Polaka. Jest też sztandarowym produktem eksportowym.
Rolniku, bezwzględnie stosuj się w swoim gospodarstwie do wszystkich tych zasad: – Chlewnia, w której znajduje się trzoda, powinna być odgrodzona od środowiska zewnętrznego płotem lub ścianą budynku. – Ściółka oraz obornik powinny być zabezpieczone przed dostępem dzikich zwierząt. – W miarę możliwości należy stosować starą słomę. Świeżą stosować po upływie co najmniej jednego miesiąca od zbioru. – Przed bramą wjazdową na podwórko należy stosować maty dezynfekcyjne polewane często płynem dezynfekcyjnym. – Koła ciągników i przyczep powinno się opryskiwać skutecznym środkiem wirusobójczym. – Przed każdymi drzwiami wejściowymi do chlewni należy rozłożyć maty dezynfekcyjne i dbać o ich uzupełnianie środkami dezynfekującymi. – Wszystkie osoby postronne wchodzące do chlewni muszą zakładać jednorazową odzież ochronną. – Należy ograniczyć do niezbędnego minimum osoby wchodzące do chlewni. Należy założyć zeszyt wejść i wyjść do chlewni, w którym prowadzone będą rejestry osób wizytujących chlewnie. – Lekarze weterynarii i zootechnicy muszą być ubrani w czystą odzież jednorazową i obuwie. – Należy stosować wyłącznie fermowy sprzęt weterynaryjny. Sprzęt zootechniczny trzeba zdezynfekować przed wprowadzeniem do obiektów. Niedopuszczalne jest wprowadzenie do chlewni używanych poskramiaczy, otwartych butelek z lekami czy pasz pochodzących z innych gospodarstw hodowlanych. – Brama wjazdowa musi być zawsze zamknięta, co uchroni przed wtargnięciem osób i pojazdów postronnych. – Nie wolno dopuszczać do kontaktu samochodu utylizacyjnego z chlewnią – padlinę należy wywozić poza teren gospodarstwa, a następnie zdezynfekować teren i sprzęt natychmiast po odjechaniu samochodu. Nie wpuszczać pracownika firmy utylizacyjnej na teren gospodarstwa. – Sprzedaż zwierząt należy prowadzić w wyznaczonym miejscu, a po sprzedaży natychmiast dezynfekować teren i sprzęt.
Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza
Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!
regulamin Akceptuję warunki regulaminu