Aktualności

ASF – Chory dzik w województwie lubuskim

data publikacji: 19/11/2019

KATEGORIA: Środowisko

W województwie lubuskim stwierdzono obecność wirusa ASF w ciele dzika. W związku z tym Wielkopolska Izba Rolnicza zwraca uwagę na konieczność przestrzegania zasad bioasekuracji. Prosimy o zapoznanie się z zaleceniami zawartymi w apelu Wielkopolskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej oraz zachowanie zasad ostrożności.

Wirus afrykańskiego pomoru świń ASF przekroczył już rzekę Wisłę i powoli zbliża się do Wielkopolski. Przenoszony jest nie tylko przez dziki, ale i ludzi, którzy wyrzucają w przygodnych miejscach zakażone resztki żywności np. kanapki z wędliną. Choć żywność taka jest nieszkodliwa dla człowieka, to jednak, stanowiąc łakomy kąsek dla dzików, staje się źródłem ich zakażenia. Tym samym dziki w niekontrolowany sposób przenoszą wirusa na nowe tereny.
Nawet drastyczne ograniczenie liczebności dzików nie jest jedyną metodą powstrzymania epidemii. W działania zapobiegawcze muszą się włączyć nie tylko służby weterynaryjne i hodowcy, lecz także wszyscy pracujący w branży skupu i przetwórstwa mięsa, a także konsumenci.
Apelujemy do wszystkich mieszkańców naszego województwa o świadomą profilaktykę. W Wielkopolsce produkcja trzody chlewnej jest wyjątkowo intensywna i pojawienie się ASF w chlewniach naszego regionu stanie się katastrofą ekonomiczną odczuwaną w całej Polsce. Wieprzowina stanowi bowiem znaczący udział w konsumpcji przeciętnego Polaka. Jest też sztandarowym produktem eksportowym.

Rolniku, bezwzględnie stosuj się w swoim gospodarstwie do wszystkich tych zasad:
– Chlewnia, w której znajduje się trzoda, powinna być odgrodzona od środowiska zewnętrznego płotem lub ścianą budynku.
– Ściółka oraz obornik powinny być zabezpieczone przed dostępem dzikich zwierząt.
– W miarę możliwości należy stosować starą słomę. Świeżą stosować po upływie co najmniej jednego miesiąca od zbioru.
– Przed bramą wjazdową na podwórko należy stosować maty dezynfekcyjne polewane często płynem dezynfekcyjnym.
– Koła ciągników i przyczep powinno się opryskiwać skutecznym środkiem wirusobójczym.
– Przed każdymi drzwiami wejściowymi do chlewni należy rozłożyć maty dezynfekcyjne i dbać o ich uzupełnianie środkami dezynfekującymi.
– Wszystkie osoby postronne wchodzące do chlewni muszą zakładać jednorazową odzież ochronną.
– Należy ograniczyć do niezbędnego minimum osoby wchodzące do chlewni. Należy założyć zeszyt wejść i wyjść do chlewni, w którym prowadzone będą rejestry osób wizytujących chlewnie.
– Lekarze weterynarii i zootechnicy muszą być ubrani w czystą odzież jednorazową i obuwie.
– Należy stosować wyłącznie fermowy sprzęt weterynaryjny. Sprzęt zootechniczny trzeba zdezynfekować przed wprowadzeniem do obiektów. Niedopuszczalne jest wprowadzenie do chlewni używanych poskramiaczy, otwartych butelek z lekami czy pasz pochodzących z innych gospodarstw hodowlanych.
– Brama wjazdowa musi być zawsze zamknięta, co uchroni przed wtargnięciem osób i pojazdów postronnych.
– Nie wolno dopuszczać do kontaktu samochodu utylizacyjnego z chlewnią – padlinę należy wywozić poza teren gospodarstwa, a następnie zdezynfekować teren i sprzęt natychmiast po odjechaniu samochodu. Nie wpuszczać pracownika firmy utylizacyjnej na teren gospodarstwa.
– Sprzedaż zwierząt należy prowadzić w wyznaczonym miejscu, a po sprzedaży natychmiast dezynfekować teren i sprzęt.

Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza

Mapa – wyszukiwanie adresów

NEWSLETTER

Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych
i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!

REGULAMIN