Aktualności

Smak tradycji, czyli konkurs na najlepszą nalewkę

data publikacji: 08/09/2021

KATEGORIA: Kultura, Pozostałe

W dawnych czasach przepisy na nalewki były tak cenne, że przekazywano je dopiero w testamencie. Dziś twórcy domowych nalewek także mają swoje tajemnice. Tym bardziej warto docenić ich niezwykłe umiejętności i stworzone przez nich wybitne smaki. Instytut Skrzynki wraz z Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zapraszają na konkurs nalewek restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i osoby fizyczne z terenu powiatu poznańskiego – ale także z pozostałych regionów naszego kraju – do udziału w konkursie o tytuł „Smak Tradycji 2021” (w tym „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”). Na zwycięzców czekają nagrody finansowe: 250 zł za trzecie miejsce, 500 zł za drugie oraz 750 zł za pierwsze. Autor najlepszego zestawu 5-ciu nalewek otrzyma Grand Prix – „Smak Tradycji 2021” w wysokości 1.000 złotych.

                Wśród zgłoszonych nalewek z powiatu poznańskiego wybierzemy także te, które zasługują na certyfikat za najlepszy smak w powiecie. – wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki.

Do dnia 18.09.2021 r. można przesyłać zgłoszenia konkursowe dotyczące nalewek w kategoriach: nalewki ziołowe, korzenne, owocowe, kwiatowe oraz mieszane. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy znajdują się na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 19.09.2021 r. podczas imprezy plenerowej „Weekend z produktem tradycyjnym”, która odbywa się na terenie Muzeum Narodowego w Szreniawie.

Podczas wydarzenia będzie można także wziąć udział w nalewkowym spotkaniu interaktywnym prowadzonym przez Hieronima Błażejaka, mistrza w sztuce komponowania nalewek domowych, który przewodniczy Kapitule Konkursowej oraz Edyty Szast – zielarki i twórczyni nalewek z Zamościa – również członkini Kapituły. Konkurs ma na celu promocję najlepszych lokalnych produktów i producentów z naszego regionu oraz promocję środowiska artystów sztuki nalewkarskiej, tradycji wytwarzania nalewek, odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska nalewkarskiego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

               

Przygotował: Instytut Skrzynki

Mapa – wyszukiwanie adresów

NEWSLETTER

Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych
i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!