KATEGORIA: Pozostałe
Przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw w następujących kategoriach:
Kto może uczestniczyć w konkursie i jak się zgłosić?
W konkursie mogą uczestniczyć restauracje oraz inne obiekty gastronomiczne z Wielkopolski, które do dnia 3 lutego br. prześlą zgłoszenia konkursowe zawierające szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych (tatarów) na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są poniżej. Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje tatarów (po jednym z każdej kategorii). Członkowie kapituły konkursowej sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu. W dniu 8 lutego zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu oraz zaproszenie do udziału w finale konkursu. W kapitule zasiadać będą eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka – promotorka zdrowej żywności.
Gdzie odbywa się konkurs?
W dniu konkursu, tj. 13 lutego 2023 r. zespoły konkursowe wraz z oryginałami kart zgłoszenia potraw powinny stawić się w godz. 11.00 – 12.00 w miejscu odbywania się konkursu tj. sali świetlicy Stara Hydra; ul. Podleśna 12; 61-160 Wiórek (tuż obok restauracji Stara Osada), gdzie przygotują min. 5 porcji degustacyjnych. Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/zespołów (maksymalnie 2 osoby) dla każdego uczestnika konkursu. Ocena potraw zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 12.30-16.30. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Ocena będzie miała charakter jawny.
Jakie nagrody czekają na laureatów?
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone przez Przewodniczącego Kapituły lub osobę przez niego wyznaczoną w dniu 13 lutego 2023 r. ok. godz. 17-18.00 w Restauracji Stara Osada w Wiórku.
Wszyscy uczestnicy Konkursu za poddane do oceny potrawy ubiegają się o Grand Prix oraz trzy miejsca (I, II i III) w każdej z kategorii oraz nagrody:
W Kategorii Tatar tradycyjny z mięsa wołowego:
– nagroda finansowa w wysokości 300 złotych
– voucher na kolację i nocleg dla dwóch osób w Dworze Skrzynki
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 300 złotych
– voucher na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym w Szreniawie
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego
– zestaw piw z Browaru Szreniawa
– nagroda finansowa w wysokości 100 złotych
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 250 złotych
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 200 złotych
– voucher od Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek w wysokości 150 złotych
W Kategorii Tatar rybny:
W Kategorii Tatar wegański:
– zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego.
Fundatorami nagród w konkursie są:
Organizatorzy przewidują również możliwość przyznania oraz ufundowania dodatkowych wyróżnień i nagród pozaregulaminowych.
Uczestnicy Konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o wyróżnienia – certyfikaty (dyplomy) z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smak Tatara”.
Organizatorzy konkursu
Organizatorem Konkursu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego z siedzibą w Skrzynkach, pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki;
Współorganizatorem konkursu jest Restauracja Stara Osada w Wiórku, przy ul. Poznańskiej 30; 61-160 Wiórek, członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbywa się przy współpracy:
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Cel konkursu
Konkurs regionalny „Smak Tatara 2023” jest imprezą kulinarną, która ma na celu: promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy/przekąski o nazwie „Tatar”; odkrywanie i poznawanie dawnych receptur oraz współczesnych inspiracji tradycją; nagradzanie autorów/twórców kulinarnych oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.
Konkurs na certyfikat: „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” ma na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów, potraw regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z terenu powiatu poznańskiego oraz nagradzanie i promowanie ich wytwórców. Konkurs ma charakter cykliczny i odbywa się podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą odbywających się na terenie aglomeracji poznańskiej w tym powiatu poznańskiego. Produkty i potrawy wyróżnione w trakcie Konkursu będą w sposób szczególny promowane na szlaku kulinarnym powiatu poznańskiego, tj. na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Więcej informacji w Regulaminie konkursu.
Zapraszamy!
Do pobrania:
Regulamin konkursu.pdf [482 KB]
Formularz zgłoszeniowy.docx [29 KB]
Przygotował: Instytut Skrzynki
Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!
regulamin Akceptuję warunki regulaminu