Jedzenie

Mazurek śmietankowy

Mazurków Wielkanocnych nie można nazwać zwyczajnym ciastem. Muszą być płaskie, nieprzyzwoicie słodkie i nadziane mnóstwem bakalii. Aby tradycji stało się zadość, na wielkanocnym stole powinno być ich 12 - każdy o innym smaku. A jaka jest Państwa sekretna recepta na domowy wielkanocny mazurek?

Składniki:
250 dkg mąki
½ szkl. gęstej śmietany
łyżka masła
2 żółtka
120 g cukru pudru
¼ łyżeczki soli

Do dekoracji: białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały.

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, dokładnie posiekać szerokim nożem. Dodać sól, żółtko i śmietanę, szybko wyrobić ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować, pokroić na małe kwadratowe mazurki. Ułożyć na posmarowanej masłem lekko oprószonej mąką blasze, ciasto posmarować białkiem, posypać obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min, kroić jeszcze gorący.

Smacznego!
Lidia Zastróżna


Data publikacji w serwisie: 2009-08-14
Strony: 1