KATEGORIA: Kultura
Tymczasem, udostępniamy przepis na tę wyjątkową zupę, żeby każdy miał szansę przygotować się na 5 września, poczuć ten jedyny w swoim rodzaju smak i przy talerzu gorącego wywaru powspominać.
„Rokietnicki Rumpuć” – przepis na 5 litrów zupy
Składniki:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Na maśle lub oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę karkówkę, boczek wędzony i cebulę. Dodajemy do wywaru. Całość uzupełniamy warzywami: poszatkowaną białą kapustą, rozdrobnioną kapustą kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewką i ziemniakami. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, pokrojone w ósemki kwaśne jabłka. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i odrobiną cukru.
Smacznego!
Film instruktażowy
Zadanie
Przygotujcie rumpuć według przepisu oraz wyślijcie na adres promocja@rokietnica.pl zdjęcie lub film z procesu jego przygotowywania lub degustacji wraz ze zgodą na jego publikację w gminnych mediach. Macie czas do poniedziałku, 7 września br. Dla autorów dwóch najciekawszych prac czeka niespodzianka.
Dowiedz się pierwszy o nadchodzących imprezach kulturalnych i wydarzeniach z życia Gminy Rokietnica!
regulamin Akceptuję warunki regulaminu